Mamy ostatnio sporo ciekawych i różnorodnych tematów. Jednym z nich jest remont zabytkowego XVII-wiecznego drewnianego kościoła w mazurskiej wsi Wieliczki. W trakcie inwentaryzacji znalazłam w czeluściach magazynów zakurzony drewniany model budynku. Lubię myśleć, że kiedyś był elementem jego wystroju (np. bożonarodzeniowej szopki), a dziś przyświeca projektowi z pracownianego parapetu. Zawsze ciągnęło mnie w stronę zabytków, a dzięki takim wyzwaniom uczę się nowych rzeczy - bo czy ktoś z Was wie co to były automatony, na czym polega flekowanie i jakie właściwości posiada pył korundowy?
Drugim bohaterem zdjęcia, jak to u mnie, jest jednak jedzenie ;) Chyba nie potrafię odpowiednio nazwać tego dania. Albo przynajmniej tak, żeby brzmiało co najmniej tak dobrze, jak smakuje ;) To aromatyczne, duszone na maśle, czosnku i pietruszce pieczarki z kalafiorem podane z blanszowanymi wstążkami cukinii. Teraz sezon na to warzywo więc spodziewajcie się kolejnych propozycji jego wykorzystania!
Dobrego dnia.
makaron z cukinii z czosnkowo-pietruszkowym kalafiorem i pieczarkami
składniki:
(na 4 porcje)
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- pół główki kalafiora
- 500 g pieczarek (najlepiej małych)
- 2 łyżki koncentratu warzyw lub 1 pokruszona kostka warzywna
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2-3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 1 średnia cukinia
Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę i szklimy na nich drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pieczarki (jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki) i smażymy kilka minut, aż grzyby lekko odparują i delikatnie się przyrumienią. Dokładamy kalafior podzielony na niewielkie różyczki i dusimy ok.7-8 minut, również do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie myjemy cukinię i obieraczką kroimy ją na długie wstążki, przelewamy wrzątkiem żeby lekko zmiękły. Do składników na patelni dodajemy koncentrat warzyw, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, tymianek i drobno posiekaną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprze, podgrzewamy przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy wstążki cukinii, mieszamy. Danie rozkładamy na talerze i posypujemy pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz