"Czasami zimowanie przychodzi stopniowo, niekiedy spada na nas przerażająco szybko. Chociaż lubimy sobie wyobrażać, że życie może być wiecznym latem, jego zim nie da się uniknąć. Zimowanie to spędzanie czasu w chłodzie. Może być skutkiem choroby albo jakiegoś istotnego wydarzenia, jak śmierć kogoś bliskiego. Łatwo wtedy o poczucie, że wpadło się w dziurę między światami."
Katherine May - ZIMOWANIE
składniki:
(na 2 porcje)
(na 2 porcje)
- 500 g marchewek (najlepiej dość cienkich)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka syropu daktylowego/klonowego
sos:
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta chili
do podania:
- pestki granatu
- kiełki lub świeżo pokrojona natka pietruszki
- dobrze sprawdzą się też prażone orzechy - np. laskowe lub pistacje
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Marchewki myjemy, obieramy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce łączymy oliwę i słodki syrop - smarujemy powstałym płynem marchewki. Warzywa pieczemy 30-40 minut (aż się zarumienią), w połowie czasu przekładając każdą marchewkę na drugą stronę. W międzyczasie łączymy na gładką masę wszystkie składniki sosu. Upieczone marchewki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy dodatkami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz