piątek, 27 stycznia 2023

44# buraczkowe piątki! pieczone warzywa z ziołami i orzechami

To danie robiłam już kilkukrotnie i za każdym razem wypatruję w sklepie brukselki by przygotować je po raz kolejny. Jest bardzo proste w wykonaniu. W moim przypadku zastępuje obiad ale zdarzało mi się serwować te warzywa i na śniadanie. A jak coś zostanie to pakuję sobie do pracy porcję z dowolnymi dodatkami, w formie sałatki (z ulubionym makaronem, świeżą sałatą czy pomidorkami koktajlowymi). To przepis z rodzaju tych "jednogarnkowych" i łatwo go zmodyfikować pod swoje preferencje. Jeśli ktoś na przykład wciąż nie przekonał się do brukselki, do czego po ponad 3 dekadach awersji naprawdę Was zachęcam, można użyć brokułu, kalafiora, cukinii czy choćby ziemniaków.


pieczona brukselka z burakami, ziołami i orzechami


składniki:
(2-3 porcje)

- 250g świeżej brukselki
- 1 duży burak
- 1 duża czerwona cebula
- oliwa
- tymianek (świeży lub suszony)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- ocet balsamiczny
- orzechy (u mnie tym razem pekan)
- świeża natka pietruszki


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy przepołowione brukselki oraz cebulę pokrojoną w nieduże łódeczki (warzywo kroimy na ósemki i rozkładamy na poszczególne warstwy). Buraka obieramy i kroimy w niewielką kostkę (max.1x1cm), układamy na pozostałych warzywach. Zawartość naczynia polewamy obficie oliwą, posypujemy tymiankiem, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, skrapiamy dodatkową porcją oliwy (jeśli będą wyglądały na zbyt suche) oraz octem balsamicznym (ilość zależy od naszych preferencji - u mnie to ok.2 łyżki) , posypujemy orzechami. Dopiekamy kolejne 10-15 minut, do zarumienienia. Danie podajemy posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...