sobota, 3 grudnia 2022

pieczony "stek" z kalafiora z orzechowo-warzywną komosą ryżową

Dużą frajdą jest dla mnie dzielenie się posiłkiem. Przygotowywanie jedzenia ma wtedy większy wymiar, bo myśl o sprawieniu komuś przyjemności uszczęśliwia i mnie 😉 
A sama konsumpcja w dobrym towarzystwie to już zazwyczaj czysta radość!
Ostatnio miałam okazję zaserwować pieczone steki z kalafiora. Zestawiłam je z sałatką z komosy ryżowej i pesto z jarmużu. 
To był jeden z lepszych obiadów tego roku 💥


pieczony "stek" z kalafiora

składniki:
(2 porcje)

- 1 kalafior
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki: kuminu, kolendry, czosnku
- szczypta ostrej papryki 
- świeżo zmielone sól i pieprz


Kalafior myjemy i ostrym nożem dzielimy na pół. Z każdej połówki wykrajamy ostrożnie 2-3 cm plaster warzywa wzdłuż głąba. Reszta kalafiora najprawdopodobniej się rozpadnie na różyczki, które możemy później wykorzystać np. do zupy. Surowe "steki" kładziemy na wyłożonej papierem blasze. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Oliwę mieszamy z miodem i pędzelkiem smarujemy płynem kalafior. Z przypraw robimy mieszankę i posypujemy nią steki, pieczemy ok.30 minut, aż do zrumienienia i preferowanej miękkości warzywa. Podajemy na ciepło. Oprócz sałatki jako dodatek świetnie sprawdzi się ulubione pesto (u mnie z jarmużu).


sałatka orzechowo-warzywna z komosą ryżową

składniki: 
(na 2 porcje)

- 1 szklanka komosy ryżowej
- garść laskowych orzechów
- kilka pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- mieszanka sałat
- oliwa
- świeżo zmielone sól i pieprz

Komosę ryżową płuczemy na sitku, umieszczamy w garnku, zalewamy 2 szklankami wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15minut (lub wg czas podanego na opakowaniu), aż komosa wchłonie całą wodę. Na małej patelni prażymy na sucho orzechy laskowe, aż się lekko przyrumienią. Orzechy odkładamy a na tej samej patelni, na odrobinie oliwy rumienimy pokrojone w plastry pieczarki. Ugotowaną komosę przekładamy do miski, łączymy z garścią mieszanki sałat, smażonymi pieczarkami i pomidorkami pokrojonymi na połówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy prażonymi orzechami. Podajemy na ciepło lub na zimno. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...