Dzień dobry! Jeśli macie na stanie cukinię, cebulę i trochę mąki (najlepiej z ciecierzycy ale pszenna też będzie ok) to macie szczęście. Podrzucam Wam dziś przepis na super placek, z czosnkiem, kurkumą i ulubionymi świeżymi dodatkami. Bardzo sycący na śniadanie, ale równie dobry na obiad/kolację, do pracy lub w podróż.
Spokojnego weekendu 😊
cukiniowy placek z duszoną cebulą i kurkumą
składniki:
(na 2 grube placki o średnicy ok.15cm)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna jeśli nie unikasz glutenu)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- sok z 1 limonki lub połowy cytryny
- 1 nieduża cukinia
- świeżo zmielone sól i pieprz
Cebulę i czosnek drobno kroimy, szklimy na rumiano na rozgrzanej małej patelni z odrobiną oleju (np.kokosowego) i szczyptą soli. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie trzeb jej odsączać). W średniej misce mieszamy mąkę stopniowo dodając 200ml wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy kurkumę, pieprz, sok z limonki, tartą cukinię i zarumienioną cebulę. Całość mieszamy do połączenia składników. Na tej samej patelni rozgrzewamy dobrze odrobinę oleju i wlewamy połowę ciasta (powinno mieć ok.1cm grubości). Placek smażymy 4-5 minut i ostrożnie, drewnianą łopatką przekładamy na drugą stronę, smażymy kolejne kilka minut. Zdejmujemy na talerz. Czynność powtarzamy z drugą połową masy.
Placki podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej, z dodatkiem świeżych warzyw i np. ulubionego pesto!
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "QUICK&EASY plant-based deliciousness".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz