piątek, 24 czerwca 2022

42# buraczkowe piątki! pizza na spodzie z komosy ryżowej - z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą, serem i orzechami 🤍

Nie wiem jak to się stało, że minął ponad rok od ostatnio publikowanego buraczkowego piątku... Lista buraczkowych przepisów wciąż rośnie i wcale nie ma zamiaru przestać! Dla mnie to bezkonkurencyjnie warzywo nr 1 na które wciąż mam niesłabnącą ochotę i które nadal potrafi mnie zaskoczyć w różnych smakowych konfiguracjach. Wiem że zaraziłam już parę osób swoim zamiłowaniem do buraczków - mam plan zachwalać je w nieskończoność! Dziś buraki serwuję na bezglutenowej pizzy, na spodzie z komosy ryżowej. Tak, to zupełnie coś innego niż drożdżowy pszenny placek, ale dla tych którzy tak jak ja unikają białej mąki to dobra alternatywa dla tradycyjnego włoskiego dania. 

pizza na spodzie z komosy ryżowej


składniki:
(na 1 pizzę o średnicy ok.20-25cm)

bezglutenowy spód
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki ulubionych ziół 
- szczypta chili 
- świeżo zmielona sól

wierzch
- 1 łyżka ulubionego pesto lub przecieru pomidorowego
- 1 upieczony/ugotowany burak pokrojony w cienkie plastry
- 1 średnia czerwona cebula
- kawałek ulubionego sera 
- garść ulubionych orzechów
- świeże zioła do przybrania


Komosę ryżową płuczemy i moczymy w dużej ilości zimnej wody przez ok.8h. Po odsączeniu komosę przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę wraz z pozostałymi składnikami spodu, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy go delikatnie oliwą. Ciasto wylewamy na blachę formując placek o średnicy ok.20-25cm. Spód pieczemy ok.15-20 minut, aż stwardnieje i się lekko zarumieni. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i dusimy ją na patelni z odrobiną oliwy i octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pesto lub przecier, wykładamy plastry buraka oraz duszoną czerwoną cebulę. Całość posypujemy pokruszonym serem i posiekanymi orzechami. Pizzę dopiekamy ok.10 minut, do zarumienienia składników na wierzchu. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...