niedziela, 21 listopada 2021

przestrzenie

Poruszam się ostatnio w złożonych przestrzeniach. Projektuję fragmenty miasta, z uwagą na potrzeby jego mieszkańców. To wymaga ode mnie dużego skupienia, a jednocześnie umiejętności odpuszczania rzeczy chwilowo mniej istotnych. Na każdym polu jestem w ciągłym procesie, o różnym zabarwieniu. Ale w tym nurcie zawsze pomaga mi chwila zatrzymania przy posiłku, oddech w biegu spraw trudnych i niejasnych. I choć jest mnie tu mniej, to jestem! Blog to dla mnie niemierzalna wartość, którą niezmiennie chcę pielęgnować.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na bezglutenowy chleb oraz pastę śniadaniową z fasoli i pieczarek. Dobrej niedzieli.


bezglutenowy chleb z orzechami i ziarnami


składniki:
(na 1 średnią keksówkę)

- 250 g orzechów (używam mieszanki migdałów, włoskich i laskowych)
- 150 g ziaren słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g maku
- 50 g oliwy
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soli


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Orzechy mielimy w blenderze na dość drobne kawałki, umieszczamy w misce. Do orzechów dodajemy pestki słonecznika i dyni, siemię, mak oraz sól. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników, całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Chleb pieczemy 60 minut, studzimy na kratce.


pasta z fasoli i pieczarek 


składniki:
(na 1 średni słoik)

- 1 puszka białej fasoli
- 1 mała cebula
- 1 listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- 250 g pieczarek
- po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- świeżo zmielony pieprz


Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub klarowanego masła. Szklimy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, z dodatkiem ziela i listka laurowego. Kiedy warzywo będzie zrumienione dodajemy pieczarki i dusimy, aż grzyby odparują i lekko się zezłocą. Wyjmujemy przyprawy i studzimy zawartość patelni. W blenderze miksujemy odsączoną fasolę z dodatkiem sosu sojowego, tymianku, majeranku i pieprzu. Zawartość blendera i patelni łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji pasty, Podajemy z pieczywem lub słupkami warzyw.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...