niedziela, 9 stycznia 2022

jaglana tarta ze szpinakiem i kimchi

Dzień dobry!

Kimchi to u mnie stosunkowo niedawne odkrycie, a mimo wszystko ta mieszanka kiszonych warzyw zdążyła już na stałe wejść codziennego menu. Zresztą tak samo jak jaglany spód do tarty, który od ponad dwóch lat bezkonkurencyjnie powtarzam. I tak oto zrodziło się nowe połączenie. Zdrowej, bezglutenowej bazy z wyrazistym i niemniej zdrowym nadzieniem ;)

Obiecuję w najbliższym czasie przepis na domowe kimchi. To z poniższego zdjęcia robiłam w zaprzyjaźnionym gronie i muszę ten "rytuał" przejść jeszcze raz żeby się upewnić w recepturze. Tymczasem możecie śmiało korzystać z gotowych kimchi (różnego rodzaju) dostępnych już dość powszechnie w dużych popularnych sklepach.

jaglana tarta ze szpinakiem i kimchi


składniki:
( na formę o średnicy 24 cm)


spód
- 200 g kaszy jaglanej
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki oregano
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeżo zmielone sól i pieprz

nadzienie
- 1 łyżka masła
- 1 nieduża cebula
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g kimchi
- 2-3 jajka
- 150 g kremowego serka (używam koziego) - opcjonalnie


Przepłukaną kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (wg opakowania). Na małej patelni, na oleju słonecznikowym szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z oregano. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę łączymy z czosnkiem, drobno tarkowanym parmezanem i sosem sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałą masą wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą formę, pamiętając o wylepieniu brzegów (dość wysoko).
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Przygotowujemy nadzienie.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy krótko, aż zmięknie. Dodajemy kimchi, całość dobrze mieszamy i chwilę smażymy. Nadzienie wykładamy na jaglany spód i zalewamy roztrzepanymi jajkami (jeśli lubicie dużo jajeczno-kremowej masy zmiksujcie jajka z z kremowym serkiem), posypujemy sezamem. Tartę pieczemy 45 minut, aż do lekkiego zarumienienia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...