poniedziałek, 20 kwietnia 2020

wegański bezglutenowy "sernik" jaglany bez pieczenia

Nie jestem fanką nazywania sernikiem deserów bez zawartości sera dlatego używam tego terminu w nawiasie :) Ale nie da się ukryć, że w wyglądzie i konsystencji te dwa ciasta są bardzo zbliżone. Nadal unikam nabiału, glutenu i cukru dlatego poniższy przepis jest dla mnie idealny! Owsiano-orzechowy spód z daktylami, masa jaglano-kokosowa i wierzch pomarańczowo-sezamowy to bogate połączenie, które daje poczucie sytości i radości z konsumowania zdrowej alternatywy tradycyjnego serowego wypieku.


wegański bezglutenowy "sernik" jaglany bez pieczenia
(wg przepisu z bloga "Soul in the Bowl")


składniki:
(na tortownicę 24cm)

spód:
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
- pół szklanki wiórków kokosowych lub migdałów 
- 2 łyżki kakao
- 10 dużych miękkich daktyli (bez pestek, namoczonych przez min.pół godziny)

masa jaglana
- 1 szklanka nerkowców (namoczonych przez noc)
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli

krem wierzchni
- 10 miękkich daktyli
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1,5 łyżki tahini
- szczypta soli

do dekoracji: np. pokrojone nerkowce


Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, umieszczamy w średnim garnku wraz z mlekiem kokosowym i wodą, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, odstawiamy na 10-15 minut do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy spód. Płatki owsiane i wiórki/migdały podprażamy na suchej patelni, aż uwolnią aromat i zaczną się delikatnie rumienić. Przekładamy do blendera, dodajemy kakao oraz daktyle, miksujemy aż składniki się połączą i zaczną kleić (w razie potrzeby dodajemy po dodatkowym daktylu). Masą wylepiamy wyłożony folią spożywczą spód formy. W czystym blenderze umieszczamy odsączone nerkowce, sok z cytryny i 2 łyżki kaszy, całość miksujemy na gładką masę, dodajemy ksylitol i stopniowo, ciągle miksując dokładamy kolejne łyżki kaszy. Masa powinna być gładka i dość gęsta (jeśli jest zbyt gęsta rozrzedźmy ją wodą lub mlekiem kokosowym). Masę wylewamy na owsiany spód i całość chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki kremu wierzchniego miksujemy na gładką masę, polewamy nią lekko ostudzony sernik, wierzch dekorujemy według uznania, np. grubo posiekanymi nerkowcami. Przed podaniem chłodzimy kilka godzin.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...