czwartek, 6 grudnia 2018

korzenne ciasto marchewkowe z kremem tahini

Zdaje się, że do świąt będę raczyć Was już wyłącznie przepisami na słodkości. Uzbierało mi się kilka niepublikowanych receptur. Może ktoś z Was podłapie coś na zbliżający się uroczysty czas? Dziś dzielę się przepisem na świetne i bardzo proste korzenne ciasto marchewkowe z kremem tahini.
W nowym roku najprawdopodobniej będzie na blogu więcej przepisów beznabiałowych i bezglutenowych. Z powodów zdrowotnych będę musiała na jakiś czas wykluczyć te produkty z diety. Ale mam nadzieję, że wyjdzie to na zdrowie mojemu organizmowi i kulinarnej fantazji ;) 

Dobrej końcówki tygodnia i udanego weekendu!


korzenne ciasto marchewkowe z kremem tahini


składniki:
(na formę 24cm)


ciasto:
- 300 g marchewki, startej na grubych oczkach tarki
- 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych - plus kilka sztuk do dekoracji
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 180 g oleju - plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 10 g soku z cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli

krem tahini:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 80 g pasty tahini
- łyżeczka mielonego kardamonu

do dekoracji:
- pestki granatu
- orzechy włoskie grubo posiekane
- sezam (użyłam czarnego)


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Okrągłą formę natłuszczamy. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i olejem, dodajemy sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek i przyprawy. Całość łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i pieczemy ok.45 minut. Całkowicie studzimy.
W dużej misce miksujemy serek mascarpone z cukrem, pastą tahini i kardamonem. Ostudzone ciasto marchewkowe kroimy wzdłuż na pół. Na paterze układamy dolną część ciasta i wykładamy na nie połowę kremu. Układamy drugą część ciasta i wykładamy pozostały krem rozprowadzając go równomiernie po powierzchni. Ciasto dekorujemy granatem, orzechami i sezamem i schładzamy kilka godzin przed podaniem. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...