piątek, 9 listopada 2018

ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi śliwkami

Zbliża się długi weekend. Być może kogoś z Was dopadnie niepohamowany apetyt na domowe wypieki. Spieszę ze świetnym i zdrowym przepisem! Dodatek dyni czyni ciasto wilgotnym, czekolada i śliwki podkręcają smak, a nuta korzennych przypraw idealnie wpasowuje się w zaistniałą aurę pogodową ;) 

Dobrego weekendowego odpoczynku!   

ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi śliwkami
(wg przepisu z Jadłonomii)


składniki:
(na średnią keksówkę)

suche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli

mokre
- 1 szklanka purée z dyni*
- 1/3 szklanki cukry trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego

dodatkowo
- pół tabliczki gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
- garść śliwek suszonych, grubo posiekanych (w oryginale autorka użyła suszonej żurawiny)


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki łączymy w dużej misce. W blenderze miksujemy składniki mokre na jednolitą masę. Do suchych składników dodajemy mokre, całość krótko mieszamy, dodajemy czekoladę i śliwki, rozprowadzamy w masie. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy 50 minut, aż się delikatnie zarumieni. 

* Purée z dyni to zmiksowane pieczone warzywo. Dynię kroimy na ćwiartki i pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę. Upieczone warzywo pozbawiamy pestek i miksujemy wraz ze skórką na jednolity mus. Purée świetnie przechowuje się w zamrażalniku - warto je poporcjować, zamrozić i wykorzystywać potem do zup, sosów czy deserów.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...