czwartek, 1 marca 2018

pralinki z masła orzechowego i białej czekolady

Lubię pralinki choć tylko domowe. Nie przepadam za tymi bombonierkowymi, produkowanymi masowo. Odrzucają mnie wszelkiego rodzaju nachalne aromaty, alkoholowe nadzienia czy przekombinowane kształty. Znajduję przyjemność w samodzielnym formowaniu kulek o nieskomplikowanym i naturalnym składzie. Na przykład takich! :) Jedyny problem w tym, że tak jak te kupowane w ogóle mnie nie kuszą, tak od takich nie umiem się uwolnić i zjadam je w ilościach hurtowych.


pralinki z masła orzechowego i białej czekolady
(inspirowane przepisem z moje wypieki)


składniki:
(na ok.30 sztuk)

- 300 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
- 60 g masła
- 100 g białej czekolady
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru pudru

- 100 g czekolady deserowej


Składniki utrzymujemy w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę chłodzimy minimum 12 godzin. Z zimnej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, ponownie chłodzimy. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego (lub mocnej foliowej torebki z minimalnie przyciętym czubkiem), dekorujemy nią wierzch pralinek. Deser przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...