poniedziałek, 10 lipca 2017

rabarbarowe mango lassi

Odkąd odkryłam mango lassi stał się to dla mnie ulubiony koktajl. Robię go co najmniej raz w tygodniu, przepadają za nim także inni domownicy. Tym razem postanowiłam spróbować nieco wzbogaconej wersji. Dodatek rabarbaru nie jest bardzo wyczuwalny, ale nadaje napojowi nieco innej nuty - dla mnie to miła odmiana :) Zmiksowany z kostkami lodu sprawdzi się świetnie jako letnie orzeźwienie.

Dobrego poniedziałku i całego tygodnia!


rabarbarowe mango lassi
(wg przepisu z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak)


składniki:
(na 4 szklanki)

- 3 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 4 kapsułki kardamonu
- 1 dojrzałe mango
- 400 g jogurtu naturalnego
- pół szklanki wody (w upały można zastąpić szklanką kostek lodu)


Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy wodę, miód oraz utarte w moździerzu ziarenka kardamonu wyłuskane z łupinek. Całość gotujemy ok.10 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Studzimy.
Mango myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Owoc miksujemy z jogurtem, wodą lub lodem oraz rabarbarem. Podajemy od razu.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wszystko super:) na pewno starczą 4 łyżki wody do zagotowania rabarbaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taka ilość wody wystarczy :) Proszę tylko gotować na małym ogniu. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Tak zrobiliśmy i wyszło pycha:) dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...