Podobno nadchodzą upały! Moja rada to zaopatrzyć się w dobry domowy napój owocowy i zapas kostek lodu - wtedy żadna temperatura nie jest straszna :) Swoją drogą ostatnio bardzo polubiłam kompoty, wcześniej traktowałam je po macoszemu. Ten jest bogaty w smaki, oparty na sezonowych owocach ale dodatkowo doprawiony lekko korzenną nutą.
Dobrego dnia!
kompot wieloowocowy
(na bazie przepisu z książki "Razem w kuchni" Zosi Cudny)
składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 nieduże jabłka
- 2 nieduże gruszki
- garść truskawek
- kilka plasterków cytryny
- laska cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1,5 litra wody
- 75 g płynnego miodu
Rabarbar kroimy na kawałki ok.1-2 cm, jabłka i gruszki w grubą kostkę. Wszystkie owoce umieszczamy w średnim garnku, dodajemy cynamon oraz wodę. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy i dosładzamy miodem. Kompot najlepiej smakuje schłodzony, podany z kostkami lodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz