wtorek, 27 czerwca 2017

orzeźwiający kompot wieloowocowy

Podobno nadchodzą upały! Moja rada to zaopatrzyć się w dobry domowy napój owocowy i zapas kostek lodu - wtedy żadna temperatura nie jest straszna :) Swoją drogą ostatnio bardzo polubiłam kompoty, wcześniej traktowałam je po macoszemu. Ten jest bogaty w smaki, oparty na sezonowych owocach ale dodatkowo doprawiony lekko korzenną nutą.

Dobrego dnia!


kompot wieloowocowy

(na bazie przepisu z książki "Razem w kuchni" Zosi Cudny)


składniki:

- 2 łodygi rabarbaru
- 2 nieduże jabłka
- 2 nieduże gruszki
- garść truskawek
- kilka plasterków cytryny
- laska cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1,5 litra wody
- 75 g płynnego miodu


Rabarbar kroimy na kawałki ok.1-2 cm, jabłka i gruszki w grubą kostkę. Wszystkie owoce umieszczamy w średnim garnku, dodajemy cynamon oraz wodę. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy i dosładzamy miodem. Kompot najlepiej smakuje schłodzony, podany z kostkami lodu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...