Odkąd odkryłam mango lassi stał się to dla mnie ulubiony koktajl. Robię go co najmniej raz w tygodniu, przepadają za nim także inni domownicy. Tym razem postanowiłam spróbować nieco wzbogaconej wersji. Dodatek rabarbaru nie jest bardzo wyczuwalny, ale nadaje napojowi nieco innej nuty - dla mnie to miła odmiana :) Zmiksowany z kostkami lodu sprawdzi się świetnie jako letnie orzeźwienie.
Dobrego poniedziałku i całego tygodnia!
rabarbarowe mango lassi
(wg przepisu z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak)
składniki:
(na 4 szklanki)
- 3 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 4 kapsułki kardamonu
- 1 dojrzałe mango
- 400 g jogurtu naturalnego
- pół szklanki wody (w upały można zastąpić szklanką kostek lodu)
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy wodę, miód oraz utarte w moździerzu ziarenka kardamonu wyłuskane z łupinek. Całość gotujemy ok.10 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Studzimy.
Mango myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Owoc miksujemy z jogurtem, wodą lub lodem oraz rabarbarem. Podajemy od razu.
Smacznego!
Wszystko super:) na pewno starczą 4 łyżki wody do zagotowania rabarbaru?
OdpowiedzUsuńTak, taka ilość wody wystarczy :) Proszę tylko gotować na małym ogniu. Pozdrawiam
UsuńTak zrobiliśmy i wyszło pycha:) dzięki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę! Cieszę się, że smakowało :)
Usuń