czwartek, 15 czerwca 2017

tarta z masłem orzechowym i borówkami

To dość nietypowa tarta i smakuje zupełnie inaczej niż można by się spodziewać.Przede wszystkim nie jest słodka! Lekko "szorstki" smak masła orzechowego dobrze komponuje się ze świeżymi, orzeźwiającymi borówkami. Połączenie naprawdę warte wypróbowania. Moim gościom deser przypadł do gustu i zapewne jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

Może ktoś z Was pokusi się o wykonanie tej tarty w ramach świątecznego dnia? :) 
Miłego wypoczynku!


tarta z masłem orzechowym i borówkami
(wg przepisu z książki "Wysmakowane" Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt)


składniki:
(na formę o średnicy 24cm)

ciasto
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki zimnej wody

krem
- 250 ml śmietany kremówki (min.30%)
- 250 g mascarpone
- 100 ml masła orzechowego (najlepiej domowego)
- 100 g borówek amerykańskich
- 100 g orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych, autorka poleca solone)


Mąkę łączymy z solą i rozcieramy z pokrojonym na niewielkie kawałki masłem. Do masy dodajemy stopniowo wodę, całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i chłodzimy ją minimum godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zimnym ciastem wykładamy formę (pamiętając o brzegach), spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.20 minut, aż do zrumienienia. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mascarpone oraz masło orzechowe - całość miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na ostudzony spód i posypujemy ją borówkami i orzechami. Ciasto chłodzimy minimum 3 godziny, aż masa stężeje.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...