piątek, 7 października 2016

17# buraczkowe piątki! chipsy z buraka

To wbrew pozorom nie jest prosty przepis. Chipsów trzeba pilnować. Trzeba też opracować ich idealną grubość ;) Ale wystarczy kilka wieczorów i wprawa gwarantowana! Dodatkowo masz zapewnioną pyszną i aromatyczną przekąskę, idealną na kolację w jesienne wieczory. Przyprawami możesz żonglować. Dla mnie to odkrycie ostatnich tygodni. Zapach pieczonych domowych chipsów, plus głęboki i intensywny smak nie mogą się równać z żadną kupowaną wersją. Spróbujcie sami!


chipsy z buraka


składniki:
- 2-3 buraki średniej wielkości
- oliwa
- świeżo zmielona sól i pieprz
- suszony tymianek
- czosnek sproszkowany


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na jak najcieńsze plastry (ok.1-2 mm, jeśli plastry będą cieńsze chipsy spalą się, jeśli za grube nie upieką się na chrupko). Warzywo rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy oliwą i posypujemy przyprawami. Chipsy pieczemy ok.15 minut. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i dopiekamy kolejne 10-15 minut, sprawdzając czy zbytnio się nie przypiekają. Buraki powinny stracić lekko kolor i delikatnie zesztywnieć. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, choć sprawdzą się też jako zimna przekąska.


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...