czwartek, 21 stycznia 2016

jogurt + szpinak + banan + miód + len + jęczmień

Mikołaj to się zna! Zawsze przynosi mi jakieś jedzeniowe nowinki, które potem z radością wykorzystuję w kuchni. W tym roku na przykład znalazłam pod choinką sproszkowany młody jęczmień, który zawiera wiele cennych składników odżywczych - m.in. dobrze wpływa na pracę jelit i świetnie utrzymuje poziom pH w organizmie. Według producenta idealnie nadaje się do koktajli, jogurtów oraz sałatek. Od nowego roku stosuję go jako dodatek do porannych płatków, a na drugie śniadanie wypijam go właśnie w mlecznych napojach. I dziś przepis na jeden z nich - samo zdrowie :)

Dobrego dnia!


koktajl jogurtowo-szpinakowy


składniki:
(na 1 porcję)

- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 dojrzały banan
- duża garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia


Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę! Delikatnie schładzamy przed podaniem :) 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Aniu, a gdzie można kupić taki jęczmień? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem gdzie kupował Mikołaj, ale ostatnio widziałam w Rossmannie! :) Na półkach ze zdrową żywnością. 200g kosztuje 30zł, ale tam często zdarzają się spore obniżki więc warto zaglądać. A poza tym jest bardzo wydajny - dużo się go nie dodaje bo jest gorzkawy. Pozdrawiam! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...