sobota, 17 października 2015

domowy chleb orkiszowy na zakwasie i aromatyczna pasta z dyni

Już kiedyś proponowałam, że podzielę się z Wami zakwasem. Propozycję ponawiam, bo na listę domowych chlebów, na której znajduje się już tradycyjny żytni (wkrótce zamieszczę przepis, a TUTAJ znajdziecie żytnio-orkiszowy z czarnuszką), wskoczył właśnie równie pyszny orkiszowy bochenek z ziarnami! Hodowanie zakwasu to naprawdę nic trudnego - pieczywo należy upiec przynajmniej raz w miesiącu (choć chciałoby się codziennie!), nie tak często prawda? :)
A do śniadania polecam przy okazji aromatyczną pastę z dyni - póki trwa na nią sezon postaram się podrzucić Wam jeszcze kilka receptur.

Dobrego weekendu!


chleb orkiszowy na zakwasie
(wg przepisu Magdy z eat this blog)


składniki:
(na dużą keksówkę)

zaczyn
- 60 g zakwasu żytniego
- 120 g mąki orkiszowej
- 170 g wody w temperaturze pokojowej

Składniki zaczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na minimum 12 godzin.

ciasto chlebowe
- cała porcja zaczynu
- 400 g mąki orkiszowej
- 340 g wody w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego


Wszystkie składniki ciasta chlebowego mieszamy drewniana łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Ciastem wypełniamy nasmarowaną masłem formę, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury. Po tym czasie naczynie wyjmujemy, a piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Chleb pieczemy 15 minut w tej temperaturze, po czym dopiekamy 45 minut w 190 stopniach. Bochenek wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.


Smacznego!



aromatyczna pasta z dyni


składniki:

- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 g dyni (waga po obraniu)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- po pół łyżeczki słodkiej papryki, kurkumy i curry
- garść obranych pestek dyni


Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle na dużej patelni. Dodajemy obraną i pokrojona w średnią kostkę dynię, całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Na koniec zawartość naczynia doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszanką aromatycznych przypraw. Warzywa miksujemy (jeśli puściły zbyt dużo soku możemy zlać jego część), przekładamy do miseczek i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Pasta świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.


Smacznego! 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...