Cykl wykładów, rozmów oraz warsztatów o architekturze w Ełckim Centrum Kultury już za mną ale za tydzień otworzy się jeszcze miesięczna wystawa podsumowująca to wydarzenie i prezentująca wykonane przez uczestników prace. Serdecznie Was zapraszam! WERNISAŻ - 14 listopada o godz.18:00, ECK - Galeria na Skarpie. Wstęp wolny 😉
I choć nie ma mowy o przerwie od edukacji architektonicznej (ruszyłam z zajęciami w liceum) to zrobiło się odrobinę miejsca na inne niż zawodowe lektury i powrót do ceramiki (tak - ten ptak to moje dzieło, na zdjęciu nie widać, że złamał mu się ogon... 🥲 ale skleję go i powieszę dumnie na ścianie!). Do lektury i lepienia najlepsza jest herbata i ciastka. Dziś przepis na proste owsiane z orzechami i gorzką czekoladą. Bardzo je ostatnio lubię.
Dobrego dnia.
owsiane ciastka z orzechami i czekoladą
składniki:
(na ok.25-30 sztuk)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów (ziemnych lub innych ulubionych)
- 100 g masła
- 50 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 200 g płatków owsianych
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę i orzechy drobno siekamy. W misce ucieramy masę masło, masło orzechowe, jajko oraz cukier. Dodajemy płatki, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Łączymy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy - mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blachy do pieczenia wykładamy papierem, z ciasta formujemy niewielkie kulki (ok.3cm średnicy), układamy je w odstępach na blasze i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez ok.15-20 minut, w zależności od tego czy lubimy ciastka mniej czy bardziej zarumienione. Studzimy przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz