sobota, 28 maja 2022

hummus z batatem, bakłażanowe baba ganoush i bezglutenowa tortilla!

Pogoda nie rozpieszcza więc wspieram się dobrymi śniadaniami w oczekiwaniu na cieplejsze i jaśniejsze dni! Bezglutenową, aromatyczną tortillę maczam w kremowych pastach (dziś to hummus z batatem i bakłażanowe baba ganoush), zagryzam grillowanymi szparagami. Tak smacznie to mogę czekać ;) 

Zapraszam po 3 przepisy. Do spisania!


hummus z batatem


składniki:
- 1 batat
- ciecierzyca (1 słoiczek - odsączona)
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sezamowej pasty tahini
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka zimnej wody
- pół łyżeczki kuminu
- świeżo zmielone sól i pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Batata myjemy, wkładamy do żaroodpornej formy (bez przykrycia), nakłuwamy i pieczemy 30 minut. Po ostudzeniu obieramy i miksujemy na gładką pastę wraz z resztą składników. Jeśli hummus nie jest wystarczająco kremowy dodajemy dodatkową oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypany słodką papryką i uprażonymi ziarnami sezamu.



baba ganoush


składniki:
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki kuminu
- szczypta chili
- łyżeczka soku z cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- oliwa


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bakłażana przecinamy na pół, skrapiamy oliwą, umieszczamy skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu (bez przykrycia), pieczemy 45 minut i studzimy. W międzyczasie bardzo drobno siekamy czosnek, mieszamy z kuminem i chili. Bakłażana obieramy i drobno kroimy lub miksujemy, łączymy czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub pieczonych warzyw.

 

bezglutenowe tortille


składniki:
- 250 g mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju kokosowego (podgrzanego do płynnej konsystencji)

do podania:
- szparagi skropione oliwą, grillowane na patelni grillowej lub w opiekaczu, do uzyskania ulubionej konsystencji


Wszystkie składniki na tortille umieszczamy w misce i miksujemy do ich dokładnego połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste możemy dodać dodatkowe mleko roślinne lub wodę. Tortille smażymy bez oleju, na dobrze rozgrzanej małej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania zarumienionych placków. Odkładamy do ostudzenia. Przed podaniem tortille kroimy na 4 części i podajemy z ulubionymi pastami.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...