poniedziałek, 28 maja 2018

ciastka czekoladowo-bananowe z orzechami

Dziś zasilam blogową pulę przepisów na ciastka czekoladowe! Jako pierwsze na stronie pojawiły się przyjemnie szczypiące ciastka z chili (KLIK), a całkiem niedawno dodałam maksymalnie czekoladowe małe brownie (KLIK). Czas na coś z dodatkiem orzechów. Być może długość przygotowywania ciastek może napawać lekkim lękiem, ale dla takiego efektu smakowo-wizualnego warto przemęczyć się z ich chłodzeniem i obtaczaniem w składnikach. 

Miłego poniedziałku :)

ciastka czekoladowo-bananowe z orzechami pekan
(wg przepisu z Moje Wypieki)


składniki:
(na ok.20 sztuk)

- 110 g masła
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 125 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g kakao
- pół łyżeczki cynamonu
- duża szczypta soli
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 50 g rozgniecionego banana
- 170 g drobno posiekanych orzechów pekan
- 100 g cukru pudru do obtoczenia


Wszystkie składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, aż do powstania puszystej masy, dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon oraz sól - całość mieszamy. Dodajemy czekoladę i banana, mieszamy tylko do połączenia składników. Masę chłodzimy minimum 2 godziny.
Ze schłodzonej masy formujemy nieduże kulki (ok.20g), obtaczamy je w posiekanych orzechach i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzone kulki obtaczamy w cukrze pudrze i kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 10 minut, przenosimy delikatnie na kratkę, studzimy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...