sobota, 6 czerwca 2015

sałatka z komosą ryżową, cukinią i fetą

W końcu temperatura pozwala na spędzanie znacznej części dnia na świeżym powietrzu! Rozpoczął się na dobre sezon piknikowy, coraz częściej jadamy więc w plenerze. Dziś prezentuję pyszną sałatkę, która świetnie smakuje nie tylko jako odrębne danie, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Jest bardzo świeża i pożywna. Jeśli nie posiadacie akurat pod ręką komosy ryżowej (choć radzę się w nią przy okazji zaopatrzyć - to pyszne i zdrowe zboże pełne cennych wartości) możecie użyć drobnego kuskusa, kaszy jaglanej czy bulgur. Pole do popisu zostawia również dobór warzyw, ziół i sera - wybierajmy nasze ulubione składniki, a za każdym razem potrawa będzie nową propozycją. 

Smacznego i spokojnego weekendu! :)



sałatka z komosą ryżową, cukinią i fetą


składniki:
(na 1 porcję)

- pół szklanki quinoa (komosa ryżowa)
- pół małej cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka kostek twardej fety
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta płatków chili
- kilka łyżek oliwy
- świeżo zmielone sól i pieprz


Komosę ryżową gotujemy wg zaleceń producenta, studzimy. Z cukinii wykrawamy cienkie plastry obieraczką do warzyw. Pomidorki przepoławiamy, a fetę kroimy w niewielką kostkę. Składniki dodajemy do przestudzonej quinoii. Do sałatki dodajemy szczypiorek oraz pietruszkę, doprawiamy do smaku i polewamy 2-3 łyżkami oliwy dobrej jakości. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do przegryzienia. 


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...