czwartek, 9 marca 2017

mus z banana, daktyli i szpinaku

Mam słabość do daktyli. Z trudem przychodzi mi opanowanie chęci na zjedzenie całej paczki w przeciągu kilku minut. Ostatnio postanowiłam jednak dawkować sobie tę przyjemność i spożytkować suszone owoce na różne sposoby. Jednym z nich, bardzo zresztą trafionym, okazał się gęsty i pożywny mus na bazie banana i szpinaku. Świetnie zaspokaja pragnienie na słodycze, a objętościowo stanowi pełnowartościowy oraz zdrowy posiłek. Można go podawać ze świeżymi owocami lub choćby naturalnym jogurtem. 


mus z banana, szpinaku i daktyli


składniki:
(na 2 porcje)

- 1 dojrzały banan
- 200-300 g świeżego szpinaku
- 5-6 dużych suszonych daktyli (jeśli są mało mięsiste należy je namoczyć na 10 miut przed miksowaniem)
- 1 płaska łyżeczka miodu
- do podania: ulubione owoce


Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Mus przelewamy do szklanek i chwilę chłodzimy. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy świeżymi owocami.


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...