czwartek, 17 listopada 2016

ziemniaki + jabłka + ser pleśniowy

Czasami mam ogromną chęć na gorące, jednogarnkowe danie prosto z piekarnika. Nieodparta ochota kończy się wtedy gorączkowym poszukiwaniem prostego przepisu, który zasmakowałby domownikom, a mi nie przysporzył godzin spędzonych "przy garach". Na blogu jest już kilka propozycji na zapiekanki (znajdziecie je TU), ale ta zdecydowanie należy do najmniej skomplikowanych. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie dodatek słodko-kwaśnych jabłek - dobrze komponują się z ostrością pleśniowego sera. Danie nie należy do najlżejszych, ale podane z lekką sałatką (i w rozsądnej ilości ;)) ucieszy mam nadzieję niejednego z Was w te jesienne dni. 


zapiekanka z jabłek, ziemniaków i sera pleśniowego
(wg przepisu z książki "O jabłkach" E.Mórawskiej)


składniki:
(na 4 porcje)

- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 125 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera pleśniowego
- świeżo zmielone sól i pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojone w cienkie plasterki cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w cienkie plastry ziemniaki (max. 2mm) oraz śmietanę. Całość mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie plastry jabłko oraz pokruszony ser. Zawartość patelni delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy ok. 40 minut, aż danie się zarumieni.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Napiszę krótko, ale treściwie: TO JEST TO!

    OdpowiedzUsuń
  2. 52 year-old Office Assistant IV Esta O'Hannigan, hailing from Pine Falls enjoys watching movies like Chimes at Midnight (Campanadas a medianoche) and Water sports. Took a trip to Historic Centre of Sighisoara and drives a Allroad. artykul

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...