wtorek, 16 lutego 2021

aromatyczny pasztet z kalafiora

W domu nikt nie podziela mojej miłości do kalafiora, ale to mnie nie powstrzymuje by mieć go regularnie w lodówce. Jeśli mam mało czasu piekę doprawione różyczki i zjadam z hummusem i kiszonkami. A jeśli mam chwilę to korzystam z poniższych przepisów:

- curry z batatem i kalafiorem - KLIK 

- pasta z pieczonym kalafiorem, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi - KLIK

- placki z komosy i kalafiora - KLIK

- sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini - KLIK

- pieczone kotlety jaglane z kalafiorem i pieczarkami - KLIK

Uwierzcie mi że każdy z nich jest świetny! A dziś dorzucam jeszcze recepturę na pasztet z kalafiora który jest bardzo sycący i aromatyczny. Naprawdę nie mam najmniejszych problemów, żeby zjeść całą blaszkę sama ;)   



pasztet z kalafiora



składniki:
(na 1 keksówkę)

- 1 kalafior
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
- 1/2 szklanki pestek dyni, prażonych
- kilka suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek pietruszki, grubo posiekanej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- świeżo zmielone sól i pieprz



Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w dużej misce, nacieramy olejem, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.30 minut, aż do miękkości. 
W międzyczasie kaszę przelewamy wodą, umieszczamy w garnku, zalewamy szklanką wody, solimy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż wchłonie całą wodę.
Upieczone warzywa (kilka różyczek kalafiora możemy pozostawić do dekoracji) i kaszę umieszczamy w dużym naczyniu i blendujemy wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. 
Moc piekarnika zmniejszamy do 200 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy do niej masę, układamy pozostawiony kalafior. Pasztet pieczemy 45 minut, aż do zarumienienia. Studzimy przed podaniem.


Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony jadłonomia.com

2 komentarze:

  1. Widzę, że u mnie pod względem kalafiora jest dużo lepiej:P Na szczęście wszyscy go lubią i z wielką chęcią przetestuję Twój przepis na pasztet:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam i zazdroszczę miłośników kalafiora w domu ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...