Tej zimy jem wyjątkowo dużo strączków. Ciecierzyca gości już u mnie niemal każdego dnia, fasola co drugi ;) A i z soczewicy zaczynam robić coraz więcej rzeczy. Ostatnio udało mi się zrobić pożywną, smaczną i bardzo kolorową sałatkę z sosem tahini i pieczonymi warzywami. Mam zamiar nie tylko częstować nią gości, ale też zabierać do pracy.
Dobrego piątku!
sałatka z soczewicą tahini, pieczonymi burakami i dynią
składniki:
(na 3-4 porcje)
- 1 duży burak
- 1 kawałek dyni (podobny wielkościowo do buraka)
- oliwa
- 1 szklanka soczewicy (zielonej lub brązowej)
- duża garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki pestek granatu
- 2-3 łyżki prażonych pestek dyni
sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka tahini
- świeżo zmielone sól i pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojonego w kostkę buraka oraz dynię, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Warzywa pieczemy ok.45 minut, aż buraki będą miękkie. W tym czasie gotujemy soczewicę wg opakowania, a wszystkie składniki sosu łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ugotowane strączki odcedzamy, umieszczamy w misce i chwilę studzimy. Dodajemy do nich sos tahini oraz rukolę, całość mieszamy. Taką mieszankę wykładamy bezpośrednio na talerze. Na soczewicy układamy upieczone warzywa, pokrojone na połówki pomidorki, posypujemy granatem i uprażonymi pestkami dyni. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz