W tym roku przeżywam totalny cukiniowy urodzaj! Moje półki uginają się od tych warzyw, nie nadążam z przerabianiem, ale mimo wszystko wciąż chętnie przygarniam kolejne sztuki szczerze ciesząc się z tak bogatego sezonu :) Do tej pory cukinię faszerowałam głównie mielonym mięsem ale w tym roku stawiam już tylko na kaszę, a w poniższym przepisie (w zestawieniu z marchewką, pomidorami i parmezanem) sprawdza się ona doskonale. Upiekłam też już kilka blaszek pasztetu z cukinii, który ma świetną konsystencję i bardzo bogaty smak. Zupełnym odkryciem jest dla mnie pasta na bazie soczewicy, z aromatycznym dodatkiem suszonych pomidorów - też już kilkakrotnie w tym sezonie gościła na moim stole.
A jeśli szukacie jeszcze innych przepisów z wykorzystaniem cukinii podsyłam już zamieszczone na blogu:
- grillowana cukinia marynowana w oliwie, czosnku i rozmarynie - KLIK
- galette (tarta) z cukinią i owczym serem - KLIK
- masło cukiniowo-bazyliowe - KLIK
oraz kilka innych dostępnych TUTAJ
Uwielbiam to warzywo! :)
pasta z pieczonej cukinii, soczewicy i suszonych pomidorów
składniki:
(na pół litrowy słoik)
- 1 nieduża cukinia (ok.200 g)
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chili
- łyżeczka rozmarynu, świeżego bądź suszonego
- oliwa z oliwek
- 100 g soczewicy (użyłam zielonej)
- 20 g suszonych pomidorów
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojoną w niedużą kostkę cukinię, skrapiamy oliwą i doprawiamy chili oraz rozmarynem. Całość mieszamy i pieczemy 30 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy do miękkości soczewicę, odsączamy w razie potrzeby. W blenderze miksujemy delikatnie ostudzoną cukinię z soczewicą oraz pomidorami suszonymi, solą i pieprzem. Pastę schładzamy przed podaniem choć możemy z niej również śmiało zrobić obiadowy sos do makaronu.
pasztet z cukinii
(wg przepisu Agnieszki Maciąg)
składniki:
(na jedną keksową blaszkę)
- 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach (dość mocno upchniętej ;)
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki mąki kukurydzianej (może być też kasza manna lub bułka tarta)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- cała natka pietruszki (ewentualnie inne ulubione zioła), drobno posiekana
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na całej porcji oleju, aż się lekko zarumienią. W międzyczasie tarkujemy cukinię oraz marchew, cukinię odsączamy z nadmiaru płynów. W dużej misce umieszczamy warzywa, dodajemy zawartość patelni oraz resztę składników. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 60 minut. Przed podaniem studzimy i chłodzimy (lepiej się kroi). Pasztet można podać na zimno, ale również w grubych plastrach na ciepło, w formie obiadu!
cukinia faszerowana kaszą jaglaną
składniki:
(na 4-6 porcji)
- 4 nieduże cukinie
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- połowa puszki krojonych pomidorów
- 100 g kaszy jaglanej
- 80-100 g sera parmezan, tartego na małych oczkach tarki
- świeżo zmielone sól i pieprz
- oliwa
Cukinie kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ, pozostawiając obrzeża do wypełnienia farszem. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, w razie potrzeby odsączamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dużej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę, czosnek i tarkowaną na grubych oczkach marchewkę oraz rozdrobniony miąższ z cukinii. Dodajemy pomidory, ugotowaną kaszę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do masy dodajemy połowę porcji parmezanu, mieszamy. Cukinię umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywo równomiernie faszerujemy gotową masą i posypujemy resztą parmezanu. Całość pieczemy 45 minut, aż do zrumienienia. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Szczerze nie przepadam za cukinią😅 mimo że wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńo rety! Za co można nie lubić cukinii? :) Mój mąż też nie przepada... ;)
Usuń