Dzień dobry w lipcu! :) Wciąż jeszcze trwa sezon na truskawki i ja go w tym roku wykorzystuję wyjątkowo skrzętnie! Jedną z form w jakiej podaję te owoce jest "surowy", czyli kilkudniowy dżem z dodatkiem zagęszczających nasion chia. Do tego w końcu udało mi się znaleźć super przepis na bezglutenowe naleśniki. Moje śniadania nabrały ostatnio świeżości, zwłaszcza że staram się je zjadać na powietrzu.
Dobrego dnia!
"surowy " dżem truskawkowy z nasionami chia
składniki:
(na 1 nieduży słoik)
- 100 g wody
- 20 g nasion chia
- 150 g świeżych truskawek
- 20 g płynnego miodu
Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 12 godzin. Po tym czasie dodajemy truskawki oraz miód, całość miksujemy i przekładamy do szczelnie zamkniętego słoika. Przechowujemy w lodówce do 10 dni.
naleśniki bezglutenowe
składniki:
(na 10-12 sztuk)
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 300 ml mleka (użyłam roślinnego, migdałowego)
- 30 g płynnego oleju kokosowego
Wszystkie składniki na ciasto delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę (partiami) wylewamy cienką warstwą na mocno rozgrzaną patelnię, smażymy po 1-2 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno, z farszem słodkim lub wytrawnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz