wtorek, 23 czerwca 2015

prosta pomidorowa z krewetkami, fetą i oregano

Pogoda jeszcze nie rozpieszcza, wciąż więc z chęcią sięgam po rozgrzewające dania. A że zupy uwielbiam ponad miarę (zwłaszcza dobrą pomidorową!), gotuję ich jeszcze dość sporo :) Dziś prezentuję naprawdę szybki krem z pomidorów z dodatkiem pieczonych krewetek, sera feta i oregano. Podany z grzankami jest pełnowartościowym i sycącym daniem - nie za ciężkim i bogatym w różne smaki oraz aromaty! Jeśli tak jak ja przepadacie za "pomidorówką" koniecznie spróbujcie tej wersji. 

A po poprzednie propozycje zup z wykorzystaniem tego warzywa zapraszam kolejno:

- krem ze świeżych pomidorów - klik
- krem z pieczonych pomidorów - klik
- zupa pomidorowo-cytrynowa z łososiem i makaronem - klik   

Dobrego wtorku!



zupa pomidorowa z krewetkami, 
fetą i oregano
(inspirowane przepisem z książki "Smaczne zupy - 365 najlepszych przepisów")


składniki:
(na 4-6 porcje)

- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 puszki całych pomidorów 
- 1 litr bulionu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 250 g krewetek bez pancerzy (mogą być mrożone, należy je wcześniej rozmrozić)
- 250 g sera feta
- 1-2 łyżki oregano (świeże lub suszone)

do podania
- opiekane pieczywo


Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na rozgrzanej w średnim garnku oliwie szklimy posiekaną cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku. Dodajemy pomidory i całość smażymy przez kilka minut. Warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i gotujemy jego zawartość przez 20 minut. W międzyczasie na blasze układamy rozmrożone i osuszone krewetki, doprawiamy je solą i pieprzem, posypujemy pokruszoną fetą oraz oregano. Obok pancerzy kładziemy pokrojone pieczywo, skropione oliwą i doprawione ulubionymi przyprawami. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.10-15 minut. 
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą oraz pieprzem i rozlewamy do naczyń. Upieczone krewetki układamy na oddzielnym półmisku i układamy w pomidorowym kremie już na talerzach. Danie podajemy z gorącymi i chrupiącymi grzankami.


Smacznego!   

5 komentarzy:

  1. Ależ ta wersja pomidorowej jest zachęcająca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo prosta - warto się pokusić czasem o taką wersję :)

      Usuń
  2. "prosta pomidorowa z krewetkami, fetą i oregano" - początek zaprzecza końcówce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co nie zmienia faktu, że spróbuję przekonać się o tym na własnej skórze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że ogarniesz te kilka składników :P A że pomidorowe lubisz tak samo jak ja, na pewno ta wersja Ci posmakuje!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...