Mam na swoim koncie kultową tartę migdałową z masą cytrynową. Jestem regularnie proszona o jej wykonanie na rodzinne uroczystości - zawsze czynię to z przyjemnością, bo sama bardzo ja lubię! Przepis znajdziecie TUTAJ. Piekłam również cytrynową tartę z mango i borówkami, którą bardzo polecam w sezonie letnim - KLIK. A dziś podsuwam Wam przepis na zupełnie inny, a niemniej dobry i również cytrynowy deser. Tym razem brak w nim białej mąki, jajek, nabiału czy cukru więc jest naprawdę zdrowy! Duża ilość bakalii, mleko roślinne czy kurkuma, a wreszcie bogate w witaminy cytryny sprawiają, że tartę je się bez większych wyrzutów sumienia ;)
tarta cytrynowa
składniki:
(na formę ok.24cm)
spód:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki dżemu (np.morelowego)
krem:
- skórka i sok z 2 dużych cytryn
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
- 2 łyżeczki agaru
- 4 łyżki syropu klonowego
- pół łyżeczki kurkumy
do dekoracji:
- świeże owoce
- grube wiórki kokosowe
- ubita śmietanka kokosowa (opcjonalnie)
Wiórki, orzechy, migdały i kakao mielimy na drobno w blenderze. W suche składniki wgniatamy dżem, aż do uzyskania lepkiej konsystencji ciasta. Spodem wylepiamy dno i brzegi formy. Skórkę i sok z cytryn, mleko, syrop i kurkumę łączymy dokładnie z agarem, powoli podgrzewamy aż zacznie wrzeć - gotujemy około 1 minuty. Zdejmujemy z ognia, przelewamy na spód i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć układamy na niej owoce, wiórki i ewentualnie kokosową śmietankę. Tartę przed podaniem schładzamy min.4 godziny.
Smacznego!
50 year-old Nuclear Power Engineer Murry Tolmie, hailing from Brossard enjoys watching movies like Bright Leaves and Wood carving. Took a trip to Laurisilva of Madeira and drives a Mercedes-Benz 38/250 SSK. mozesz szukac tutaj
OdpowiedzUsuń