czwartek, 24 października 2019

zupa krem ze świeżymi pomidorami, pieczoną dynią i czosnkiem

Temat zup oczywiście na czasie. Nie ma nic lepszego niż miska gorącego dania na jesienny głód. Tym razem połączyłam świeżość pomidorów ze słodyczą pieczonej dyni i czosnku. To bardzo prosta zupa, a jednocześnie niepospolita. Jeśli chcemy by była bardziej sycąca możemy podać ją z domowymi kluseczkami i posypać serem. 

zupa krem ze świeżymi pomidorami, pieczoną dynią i czosnkiem


składniki:
(na 4 porcje)

- 500 g obranej dyni
- 1 główka czosnku
-  ok. 1,5 kg świeżych pomidorów
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- świeżo zmielone sól i pieprz

- do posypania: uprażone pestki dyni, cebula dymka


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy w dość duże kawałki, czosnek (w łupinach) kroimy w poprzek na pół. Warzywa układamy na blasze i pieczemy ok.45 minut. Pomidory sparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej miękką, rozdrobnioną dynię i wyłuskany z łupinek czosnek. Po 3 minutach dodajemy pomidory oraz przyprawy - całość gotujemy 30 minut. Na koniec zupę miksujemy. Podajemy na gorąco.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...