Jak ja się ostatnio ucieszyłam z widoku w pobliskim warzywniaku! Botwinka jest dla mnie oznaką wiosny i jednoznacznym skojarzeniem z pysznymi daniami. Pod TYM linkiem znajdziecie przepisy z jej wykorzystaniem - m.in. makaron, tarta, curry, pierogi, placki czy najlepszy chłodnik! Dziś, w kolejnym buraczkowym cyklu, przedstawiam bardzo prosty przepis na zupę botwinkę. Jest najlepsza!
Zdrowia i dobrego samopoczucia na nadchodzący czas :)
botwinka
składniki:
(4 porcje)
- 500 g ziemniaków
- 1 duży pęczek botwinki (wraz z buraczkami)
- 1 litr bulionu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki świeżego koperku
- 2 łyżki oliwy
W średnim garnku, rozgrzewamy oliwę. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Warzywa smażymy kilka minut, aż delikatnie się zarumienią. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez ok. 5 minut. W międzyczasie kroimy drobno łodygi i liście botwinki, a buraczki obieramy i kroimy osobno w cienkie słupki. Do ziemniaków dodajemy buraczki, gotujemy kolejne 5 minut, dorzucamy łodygi i liście, gotujemy 2 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz