pieczona brukselka z żurawiną i orzechami
składniki:
(na 2-3 porcje obiadowe)
- 500g świeżej brukselki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- szklanka świeżej żurawiny
- szklanka grubo pokrojonych orzechów (u mnie brazylijskie)
- feta (ilość do posypania)
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Brukselkę kroimy na pół i w dużej misce łączymy z oliwą i miodem, tak żeby marynata dokładnie pokryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Brukselkę kładziemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub w dużym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy 20 minut, w połowie czasu mieszając. Całość posypujemy równomiernie żurawiną oraz orzechami, zapiekamy dodatkowe 5-10 minut - do momentu, aż żurawina zacznie delikatnie pękać ale jeszcze się nie rozpadnie :) Przed podaniem posypujemy całość fetą. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz