piątek, 20 stycznia 2017

19# buraczkowe piątki! carpaccio z buraka z domowym hummusem i granatem

Carpaccio z buraka blisko 4 lata temu zawładnęło na dobre moim jadłospisem. Nie było do tej pory tygodnia, żebym go nie przyrządzała! Jestem uzależniona od tego smaku, a nie ukrywam że piękny wygląd i prostota wykonania dodatkowo robią swoje :) Do tej pory stawiałam głównie na klasyczną wersję z fetą, kiełkami i prażonymi pestkami (pojawiła się jako drugi wpis na blogu! KLIK), ale od kilku dni zajadam się wariantem z domowym hummusem, granatem i sezamem. Naprawdę nie umiem opisać jak świetnie to smakuje! To jest dosłownie mistrzostwo świata! A ja po prostu KOCHAM buraczki!!!! :)))

Dobrego weekendu :)

carpaccio z buraka z domowym hummusem i granatem
(inspirowane przepisem z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 1 porcję)

- duża garść rukoli
- 1 średni upieczony burak*
- 3 łyżki domowego hummusu**
- 2-3 łyżki pestek granatu
- oliwa
- świeżo zmielone sól i pieprz
- sezam do posypania (najlepiej biały i czarny)
- kiełki słonecznika 
- pieczywo (prawdę mówiąc to najsmaczniejsza jest świeżutka bagietka ale z racji tego, że danie to jem tak często to przerzuciłam się już na zdrowsze kromki ;)


Rukolę rozkładamy na dużym talerzu. Ostudzonego pieczonego buraka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry, rozkładamy je na sałacie. Na środku warzyw układamy domowy hummus. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Wierzch posypujemy granatem i nasionami sezamu. Bezpośrednio przed podaniem danie posypujemy kiełkami słonecznika. Podajemy z pieczywem.


* Buraka (a najlepiej cały ich zapas!) myjemy, owijamy folią i pieczemy przez ok.1h15-1h30 minut w 200 stopniach. Studzimy i przechowujemy w lodówce do tygodnia.

** Domowy hummus

- puszka ciecierzycy (zachowujemy zalewę w oddzielnej miseczce)
- sok z połowy cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- świeżo zmielone sól i pieprz

Wszystkie składniki hummusu miksujemy dokładnie w blenderze, aż do uzyskania jednolitej i kremowej masy. W razie potrzeby do pasty dolewamy zalewę z ciecierzycy, aż uzyska ona odpowiednią gęstość. Hummus przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięty - powinien wytrzymać do 7 dni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...