Dobrego wieczoru!
tarta z łososiem i pomidorkami koktajlowymi
składniki:
(na formę 24cm)
spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
farsz
- łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietany 18%
- 1 jajko
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 150 g łososia wędzonego na zimno lub ciepło
- kilka pomidorków koktajlowych, najlepiej w różnych kolorach
do podania
- świeży szpinak
- świeża rukola
- świeżo zmielony pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w małą kosteczkę masło oraz sól, całość rozrabiamy palcami, aż suche składniki wchłoną tłuszcz. Dodajemy jajko, ciasto zagniatamy, owijamy folią i schładzamy ok.1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, ciastem wylepiamy formę (użyłam takiej o średnicy 24cm) pamiętając o wylepieniu brzegów, nakłuwamy spód i pieczemy go przez ok.20-25 minut, aż do zarumienienia.
W międzyczasie szklimy na maśle drobno posiekaną cebulkę. Warzywo mieszamy w misce z mascarpone, śmietaną i jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę śmietanową przelewamy na podpieczony spód. W farsz wtykamy rozdrobnionego łososia, na wierzch rozkładamy pokrojone na połówki pomidorki. Tartę pieczemy ok.30-40 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni. Podajemy na ciepło, na porcji szpinaku i rukoli, doprawioną świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Szanowne Panie, Szlachetni Panowie. Na samo wspomnienie wspaniałego, opisanego wyżej i pięknie podanego dania, którym miałem sposobność uraczyć mój rozpieszczony smak, zapach jego roznosi się przyjemną mgłą w myślach, jakby danie to stało jeszcze gorące na stole, i gdyby nie świadomość dorosłego trzymająca mnie blisko sfery realizmu, w tej chwili właśnie leżałbym sobie nad jeziorem i tarty tej kosztował.
OdpowiedzUsuńNie mogłabym wyobrazić sobie lepszej reklamy tego dania!!! ;D pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTam na stole coś leży, chyba pieprz się rozsypał!
OdpowiedzUsuńNa tym stole leżało dużo rzeczy! :P To tylko na zdjęciu wygląda tak czysto... no może oprócz tego "pieprzu" ;)
Usuń