czwartek, 4 lutego 2016

ciasto ucierane z zieloną herbatą matcha

Miało być przyjemnie zielone, jak na załączonym wycinku gazety, a wyszło brunatne, na podobieństwo murzynka ;) Wygląd nie sprostał oczekiwaniom (ponoć należy użyć specjalnej herbaty do pieczenia, ja użyłam zwykłej sproszkowanej matcha), za to smak i owszem! To jest to co lubię – intrygujące połączenie słodkiego z gorzkim. Ciasto ma niezwykle przyjemną konsystencję, długo pozostaje świeże i sprężyste. Na dodatek robi się naprawdę chwilę i nie wymaga większego zaangażowania. Moja zielona herbata miesiącami leżała nieużywana w czeluściach kuchennych szafek – myślę, że za sprawą tego ciasta zniknie już w najbliższych tygodniach.

Dobrego Tłustego Czwartku! :)   



ciasto ucierane z herbatą matcha
(wg magazynu KUCHNIA)


składniki:
(na średnią keksówkę)

suche
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 175 g cukru
- 2 łyżki zielonej herbaty matcha

mokre
- 1 jako
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju roślinnego


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W jednej misce łączymy suche, a w drugiej mokre składniki. Zawartość misek wspólnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez ok.40 minut.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...