Z miłości do ziemniaków byłam znana przez całe dzieciństwo. Tata i Babcia do dziś wspominają jak wyjadałam gorące kartofle prosto z garnka, a po obfitym obiedzie polowałam jeszcze na zimne resztki. I tak sobie teraz myślę, że...musiałam być pociesznym, mało wybrednym i niedrogim w chowaniu dzieckiem ;) Jak ja tęsknię do tego beztroskiego okresu!
Czasy zmieniły się diametralnie - wyrosłam, a moje podniebienie się zmieniło. I choć ziemniaki wciąż lubię, jem je teraz bardzo rzadko. Moje upodobania poszły w inną stronę, a kulinarne eksperymenty i chęć smakowania różnych rzeczy sprawiły, że częściej sięgam po inne warzywa. Ale dziś wracam na chwilę do ziemniaków, tylko w mniej codziennej odmianie.
Bataty przyrządziłam sama po raz pierwszy, ale już wiem, że nie ostatni - planuję niedługo wyczarować z nich pyszną zupę. Ich słodycz bardzo pasuje do mięsnych dań, a aksamitny i delikatny smak świetnie współgrają ze świeżymi, aromatycznymi ziołami.
Poniższe danie wyszło naprawdę smacznie! Możecie się o tym przekonać już od wczoraj, na łamach prężnie działającego Magazynu Obsesje. Serdecznie zapraszam:
kurczak z pomidorkami koktajlowymi,
serem camembert i pieczonymi batatami
składniki:
(na 2 porcje)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 cytryna
- kilka plasterków camembert (lub innego ulubionego sera)
- 1 duży batat lub 2 mniejsze
- kilka łyżek oliwy
- duża gałązka rozmarynu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- do podania: rukola (lub inna ulubiona sałata)
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i nacieramy oliwą, pieprzem, solą oraz kilkoma igiełkami drobno posiekanego rozmarynu. Piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy je pomidorkami, całymi ząbkami obranego czosnku i ćwiartkami cytryny. Słodkiego ziemniaka dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Naczynie z mięsem wstawiamy na blachę, obok układamy kawałki batata (najlepiej na macie do pieczenia lub w innym żaroodpornym naczyniu) skropione oliwą i przyprawione solą oraz pieprzem. Całość pieczemy 30 minut. Po tym czasie układamy na kurczaku plasterki camembert i resztę igiełek ziół. Ziemniaki możemy odwrócić na drugą stronę i również posypać odrobiną świeżego rozmarynu. Blachę wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut, aż do roztopienia i zrumienienia sera. Danie podajemy na gorąco w towarzystwie świeżej rukoli lub innej sałaty.
Smacznego!
a bataty to tak bez obierania? zjadliwa ta skórka?
OdpowiedzUsuńnie obierałam ich tylko mocno wyszorowałam, bo bardzo lubię ziemniaki w łupinkach :) ale jeśli komuś to przeszkadza, to można obrać!
Usuńzrobiłam dziś - pycha ;) a jakie to fotogeniczne! ;))
OdpowiedzUsuńale super! nie sądziłam, że ktoś aż tak szybko połasi się na ten przepis...choć w sumie to się nie dziwię! jest naprawdę kuszący - danie smakuje tak samo dobrze, jak wygląda :) bardzo się cieszę, że podsunęłam pomysł na obiad. Pozdrawiam
UsuńFantastyczny przepis na kurczaka. Gratuluję wszystkich dotychczasowych przepisów i zdjęć! I gratuluję też współpracy z prestiżowym Magazynem Obsesje. Miło jest popatrzeć na wytwory Twojego talentu Aniu. Brawo!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuńuwielbiam Twoje zdjęcia!
OdpowiedzUsuństałaś się dla mnie niedoścignionym wzorem :)
rety, dziękuję! Bardzo mi miło :) Staram się ciągle rozwijać w fotografii, sama już widzę progres w porównaniu do pierwszych blogowych zdjęć. Jeśli sama fotografujesz, ćwicz jak najwięcej (i z jak największą radością ;)), a efekty przyjdą na pewno! Pozdrawiam
Usuń50 year old Web Developer II Elise Kesey, hailing from Leduc enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Lockpicking. Took a trip to Historic Bridgetown and its Garrison and drives a Ferrari 275 GTB/4 ART Spyder Alloy. odwiedz nasza strone internetowa
OdpowiedzUsuń