piątek, 10 maja 2024

#47! buraczkowe piątki - kremowa cytrynowa feta z marynowanymi buraczkami i pistacjami

Nie było mnie tu ćwierć roku... brzmi poważnie! 😉 Prawda jest jednak taka, że pochłonęło mnie sporo spraw. Począwszy od rodzinnych, przez zawodowe obecne i zawodowe przyszłe (tak tak! Będę edukatorką architektoniczną na Mazurach💚). Zainteresowało mnie w tym czasie też wiele książek, choćby te, które dziś prezentuję na zdjęciu. Muszę przyznać, że potrzebowałam także ogarnąć się trochę z jedzeniem. Wierzcie mi, nie zawsze jem tak zdrowo i z umiarem, jak się wszystkim wydaje. Ale powoli wracam na swoje żywieniowe tory, powoli wracam... Dziś z bardzo fajnym przepisem w cyklu buraczkowych piątków. Oto kremowa cytrynowa feta z marynowanymi buraczkami i pistacjami ✨


kremowa feta z marynowanymi 
buraczkami i pistacjami    


składniki:
(na duży talerz dla ok.4-6 osób, na zdjęciu 1 porcja)

- 2 średnie buraczki, upieczone*
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu (u mnie klonowy lub daktylowy) lub miodu
- 150 g fety
- kubeczek jogurtu (u mnie kokosowy choć dobrze sprawdzi się też np.grecki)
- sok z połowy cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- duża garść pistacji, uprzednio podprażonych na suchej patelni
- garść świeżego koperku, drobno posiekanego 
- do podania: ulubione pieczywo (u mnie grzanki z chleba z czosnkiem i chili - mega pasują!)

Upieczone buraczki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy mieszanką oliwy i słodkiego syropu, doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli mamy czas odstawmy warzywa do zamarynowania (najlepiej na całą noc), ale nie jest to niezbędne. W blenderze miksujemy fetę z jogurtem i sokiem z cytryny, aż do uzyskania jednolitej, lekko puszystej konsystencji. Pistacje prażymy uważnie na suchej patelni. Na dużym talerzu układamy kremową fetę, na środku układamy marynowane buraczki. Całość posypujemy orzechami i świeżym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym pieczywem.


Smacznego!

* Buraka (a najlepiej cały ich zapas!) myjemy, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok.1h15-1h30 minut (w zależności od wielkości warzyw) w 210 stopniach. Studzimy i przechowujemy w lodówce do tygodnia. Przed użyciem obieramy ze skórki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...