Tak to zwykle bywa, że z końcem roku kumuluje się sporo obowiązków pozakulinarnych i siłą rzeczy jest mnie tu trochę mniej. W zasadzie od początku prowadzenia bloga nie mogłam przesadnie służyć typowo świątecznymi przepisami. Tak będzie i tym razem ;)
I choć nie powiem, że nie wysilam się kulinarnie w okresie świąt, to prawda jest taka, że robię 3-4 sprawdzone (i niespecjalnie wyszukane) dania wiedząc, że każda inna "gospodyni domu" przyniesie również coś od siebie na wspólny stół. W zespole siła!
Dziś pozostawiam Wam sposób na smaczną zupę z cukinią i pstrągiem życząc spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w Gronie Najbliższych. A Nowy Rok niech przyniesie Wam radość i nadzieję!
Do spisania w 2020! :) Tymczasem "sjesta człowieku" ;)
zupa z cukinią i pstrągiem
składniki:
(na 4 porcje)
- 1 łyżka masła klarowanego
- pół cebuli
- po pół łyżeczki przypraw w proszku: kurkumy, oregano i słodkiej papryki
- 1 średnia cukinia
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 nieduże ziemniaki
- 150 g fasolki szparagowej
- 500 g filetu z pstrąga
- łyżka śmietanki kokosowej (opcjonalnie, można też zastąpić zwykłą)
- świeży koperek
W dużym garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w niedużą kostkę cukinię - całość smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlewamy gorący bulion, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy przez ok. 10 minut , do miękkości warzyw. Dodajemy pokrojonego pstrąga i śmietankę kokosową, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz