sobota, 13 czerwca 2015

deser lodowy z wanilią i malinami

Sobota i niedziela zapowiadają się upalnie, rośnie więc apetyt na orzeźwiające słodkości. Dziś podpowiadam jak zrobić domową wersję "pseudo-lodów" ;) Nie wymagają doglądania i napowietrzania. Wystarczy odczekać noc, aż porządnie zmarzną, i można cieszyć się zdrowym, zimnym deserem przez co najmniej kilka dni.

Dobrego weekendu - dużo słońca i relaksu! :)  


deser lodowy z wanilią i malinami
(inspirowane przepisem z programu Ugotowani)


składniki:
(na 2 keksówki wielkości 12x20x8cm lub pojemnik o pojemności 2l)

- 2 jajka
- 6+2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego - przepis znajdziecie TUTAJ)
- laska wanilii
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g malin (mogą być mrożone)

do podania
- świeże maliny
- świeża mięta
- pokruszona beza (opcjonalnie)


Umyte i sparzone jajka ubijamy z 6 łyżkami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego. Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii (skórkę zostawiamy do domowego cukru lub ekstraktu), krótko miksujemy. W osobnej dużej misce ubijamy na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru (trwa to ok. 10 minut). Do śmietany dodajemy jajeczną masę i całość delikatnie, choć dokładnie, mieszamy. Na koniec wrzucamy maliny i rozprowadzamy je równomiernie w kremie. Pojemniki (wygodniejsze do późniejszego krojenia są 2 mniejsze) wykładamy folią spożywczą i wylewamy do nich zawartość miski. Całość zabezpieczamy od góry folią i schładzamy noc w zamrażalniku. Deser podajemy mocno zimny, krojony w grube plastry i posypany malinami oraz udekorowany świeżą miętą.


Smacznego!  

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...