Bardzo lubię makaron! I pewnie nie jestem zbytnio odosobniona w swoich upodobaniach. Staram się jeść jego różnorodne rodzaje i eksperymentować z sosami trochę mniej tradycyjnymi niż bolognese :) I choć połączenie łososia z kaparami i koperkiem nie jest wyjątkowo odkrywcze, wpadłam na nie dopiero niedawno.
Na początek grudnia proponuję więc Wam szybkie (bo dosłownie 10 minutowe!) i pożywne danie z pastą w roli głównej. Radzę nie oszczędzać na makaronie - jego dobra jakość na pewno odwdzięczy się nam lepszym zdrowiem i samopoczuciem ;)
P.S. A TUTAJ znajdziecie przepis na inny rybny makaron - równie ekspresowe, choć wymagające nieco więcej składników, spaghetti alla puttanesca z tuńczykiem i oliwkami. Mniam!
makaron z łososiem, kaparami i koperkiem
składniki:
(na 2 porcje)
- 200 g makaronu (polecam orkiszowe wstążki)
- pół szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 100 g łososia wędzonego
- 2 łyżki świeżego koperku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 2 ćwiartki cytryny
Makaron gotujemy według wskazań producenta. W międzyczasie na niedużej patelni podgrzewamy śmietanę wraz z kaparami. Na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy do białego sosu grubo pokrojonego wędzonego łososia oraz świeży koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 2-3 minuty. Makaron odcedzamy, układamy na talerzach i polewamy sosem. Bezpośrednio przed jedzeniem danie skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!
Nie dosyć że ekspresowe, to jeszcze i przepyszne. Łosoś, kapary i koperek... ależ smaczek!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo polecam. Właśnie wypróbowałam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuń