Coraz częściej jadam indyka. Zaczynam dostrzegać go po latach, ukrytego dotychczas skrzętnie za wszędobylskim bratem kurczakiem ;) Mam wobec niego kilka kulinarnych planów, ale postanowiłam zacząć od czegoś bardzo prostego. Pomysł na roladki przyszedł dość spontanicznie - dostałam w prezencie z podróży pyszne chorwackie suszone figi. Postanowiłam połączyć je z niezawodną fetą i stworzyć nieskomplikowany farsz świetnie pasujący do drobiu. Może przyrządzanie tej potrawy nie jest ekspresowe, za to danie na pewno można zaliczyć do smacznych i zdrowych.
pieczone roladki z indyka z suszonymi figami i fetą
składniki:
(na 2 porcje)
- 4 gotowe sznycle z indyka (lub pół piersi pokrojonej w 4 plastry, delikatnie rozbitej)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- ząbek czosnku
- pół szklanki suszonych fig
- kilkanaście kostek fety
do podania:
- ryż lub kasza
- ulubione warzywa
Suszone figi zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na min. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Sznycle nacieramy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem (możemy również użyć granulowanego). Na brzegu każdego kawałka kładziemy kilka odmoczonych fig i kilka kostek fety. Kotlety zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką. Gotowe zawijasy układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą (do mniej więcej 1/2 wysokości roladek) i pieczemy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie indyka odkrywamy i zapiekamy kolejne 15-20 minut, aż zarumieni się z wierzchu. W czasie dopiekania mięsa gotujemy ryż lub kaszę i przyrządzamy sałatkę. Roladki podajemy na gorąco, polane powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Smacznego!
Wyśmienite danie. No proszę , jaki fajny pomysł na sznycle z indyka:)
OdpowiedzUsuńFajny :) Można też zrobić podobnie kurczaka czy schab - też będzie smacznie!
OdpowiedzUsuń