Miłego dnia!
frittata ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
(inspirowane przepisem z Kwestii Smaku)
składniki:
(na dużą patelnię, 2-3 porcje)
- duży pomidor
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- szczypta suszonego oregano
- świeżo zmielone sól i pieprz
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 1-2 garści szpinaku
- 100 g sera koziego (najlepiej w roladce)
- szczypta suszonego oregano
- świeżo zmielone sól i pieprz
- patelnia nadająca się do użycia w piekarniku*
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pomidora parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki, pozbawiamy szypułki i kroimy na ósemki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem w małej miseczce, doprawiamy oregano oraz solą i pieprzem. Na patelni (nadającej się do wstawienia do piekarnika) rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy szpinak i całość smażymy ok. 3 minuty, aż liście zwiędną. Na patelnię wylewamy masę jajeczną i układamy w niej pomidory oraz plastry koziego sera, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Frittata powinna być gotowa po 15 minutach - podajemy ją na gorąco.
Smacznego!
* Jeśli nie macie takiej patelni, spróbujcie fritattę smażyć na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok 15-20 minut. Powinna wyjść równie dobrze :)
Ależ wesołe danko, zachęta na dobry dzień!
OdpowiedzUsuńWesołe i pyszne :)
OdpowiedzUsuń30 years old Project Manager Cami Matessian, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like Vehicle 19 and Juggling. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Pathfinder. zasoby
OdpowiedzUsuń