Dawno nie prezentowałam żadnej książki, a przecież tak dużo pozycji jest wartych polecenia! Dziś przyszła pora na Agnieszkę Maciąg i Jej pierwszą kulinarną publikację - "Smak życia". Ostrzę sobie zęby na Jej najnowszy tytuł "Smak miłości" (czy to już czas by pisać list to św.Mikołaja?!;)), tymczasem poniżej przybliżam Wam zawartość debiutanckiego tomu o gotowaniu i prezentuję dwa przepisy, które złączyłam w jeden bardzo smaczny obiad! Kurczak imbirowo-miodowy i sałatka tabouleh w stylu arabskim świetnie współgrają na talerzu, a przy tym są bardzo zdrowe i pożywne. Przekonajcie się sami :)
Pierwsza, wydana w 2007 roku książka Agnieszki Maciąg, polskiej modelki i dziennikarki, jest bezpretensjonalnym zbiorem przepisów na to, jak zyskać urodę "od kuchni". To po trochu opowieść o Jej drodze na szczyt kariery w modelingu, ale przede wszystkim przewodnik po tym, jak wykorzystywać jedzenie dla swojego zdrowia i dobrego samopoczucia.
W tej pozycji znajdziemy kulinarne recepty na dobry stan skóry, włosów czy paznokci. Podpatrzymy przepisy na domowe maseczki i inne zabiegi pielęgnacyjne czy np. proste propozycje na własnoręczne miksy oliw i innych składników, na których często bazujemy w kuchni. Wszystko to przeplecione jest krótkimi rodzinnymi opowieściami przywołującymi wspomnienia, choćby z licznych podróży.
Ale w znacznej przewadze książka zawiera po prostu propozycje na codzienne, bardzo proste dania, które można przygotować w każdej kuchni. Przepisy są zaprezentowane w sposób szczególnie przyjazny i prosty. Wszelkie dania są poprzedzone krótkim wstępem i zilustrowane fotografiami lub rysunkami. Oprócz poniższych propozycji, które pozwoliłam sobie dla Was zeskanować, planuję przygotować m.in. miodowo-cynamonową marchewkę i Mokakę, czyli potrawkę z krewetek i mleka kokosowego. Już nie mogę się doczekać! :)
Polecam Wam serdecznie tą pozycję - jest pięknie i solidnie wydana, stosunkowo duża (format niewiele mniejszy od A4) i gruba (ponad 250 stron). Wypróbujcie tylko poniższego kurczaka i sałatkę, a przekonacie się, że warto zainwestować ok. 50zł w tę lekturę! :)
kurczak imbirowo-miodowy z sałatką tabouleh
składniki:
(na 2-3 porcje)
kurczak
- 4 udka kurczaka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki miodu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- odrobina pieprzu cayenne (opcjonalnie)
sałatka
- 200 g kaszki kuskus
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanej dymki
- 0,5 kg drobno skrojonych świeżych pomidorów
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- szczypta kminu rzymskiego
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- gałązka świeżej mięty
1. Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, startym imbirem, majerankiem oraz solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy oliwę, miód i sok z cytryny - marynatą polewamy kurczaka, całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Udka układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy je resztą marynaty. Mięso pieczemy ok. 40 minut, aż do zarumienienia.
3. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj wystarczy zalać go na 5 minut wrzątkiem i odczekać, aż wchłonie wodę) i studzimy. Do zimnej kaszki dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Gorące udka podajemy z porcją tabouleh.
Smacznego!
Widzę, że ta książka równie fajna, jak mój "Smak miłości" :)
OdpowiedzUsuńtak mi się wydaje :) mam nadzieję tę Twoją znaleźć pod choinką ;)
Usuń