Druga edycja Restaurant Day była bardzo udana! Na razie regeneruję siły i wkrótce przedstawię Wam obszerną fotorelację, tymczasem spieszę z przepisem na mocno czekoladowe ciastka z nutą szczypiącego i rozgrzewającego chilli. Koniecznie spróbujcie je upiec - są bardzo proste w wykonaniu i smakują naprawdę pysznie!
Dobrego dnia :)
czekoladowe ciastka z chilli
(inspirowane przepisem Ani Włodarczyk ze Strawberries from Poland)
składniki:
(na ok. 20 ciastek)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- 75 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego chilli w płatkach
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 jajka
- 150 g cukru
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, chilli i sól, w drugiej miksujemy jajka z cukrem, aż do uzyskania puszystej i gładkiej konsystencji. Do jajecznej masy dodajemy roztopioną czekoladę, całość łączymy. Na koniec dodajemy suche składniki i wszystko delikatnie mieszamy. Na wyłożoną matą/papierem blachę kładziemy nieduże porcje masy (nakładane łyżką), w dość dużych odstępach. Ciastka pieczemy przez ok. 10 minut. Studzimy przed podaniem.
Smacznego!
P.S. Autorka przepisu dodała jeszcze do suchych składników 60 g posiekanych włoskich orzechów. Ja celowo zrezygnowałam z tego dodatku, ale jeśli ktoś z Was ma ochotę, może dorzucić jeszcze garść tych bakalii.
P.S. Autorka przepisu dodała jeszcze do suchych składników 60 g posiekanych włoskich orzechów. Ja celowo zrezygnowałam z tego dodatku, ale jeśli ktoś z Was ma ochotę, może dorzucić jeszcze garść tych bakalii.
Chilli i czekolada - chyba muszę w końcu się przełamać i wypróbować to połączenie.
OdpowiedzUsuńteż długo nie byłam przekonana do tego połączenia - np. sama czekolada z chilli nie za bardzo mi smakuje. Ale te ciastka to co innego ;) Zrób sobie kiedyś mniejszą porcję i oceń! ściskam
OdpowiedzUsuńSkąd ja znam to chilli.....:):)
OdpowiedzUsuńtak, tak :) pudełko już ma tyle lat (chyba z 6!!!)! Tylko wnętrze co raz uzupełniam i dalej działa ;)
Usuń