Dobrego dnia! Do Gdańska szczęśliwie znów zawitało słońce.
ciasteczka cytrynowe z polentą i żurawiną
(inspiracja: Moje Wypieki)
składniki:
(na ok.20 ciasteczek)
- 120 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- łyżeczka skórki z cytryny
- szczypta soli
- 2 żółtka
- pół szklanki polenty
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
1. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, otartą cytrynę, sól oraz żółtka - całość dokładnie miksujemy. Dodajemy polentę oraz mąkę, łączymy z pozostałymi składnikami, aż osiągniemy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy żurawinę (możemy ją lekko rozdrobnić choć całe owoce też dobrze smakują), krótko miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schładzamy godzinę w lodówce.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy kuli wielkości włoskiego orzecha, układamy je (w niewielkich odstępach) na blasze wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy łopatką. Ciastka pieczemy ok.12-15 minut, aż się delikatnie zrumienią. Studzimy na kratce.
Smacznego!
- 120 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- łyżeczka skórki z cytryny
- szczypta soli
- 2 żółtka
- pół szklanki polenty
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
1. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, otartą cytrynę, sól oraz żółtka - całość dokładnie miksujemy. Dodajemy polentę oraz mąkę, łączymy z pozostałymi składnikami, aż osiągniemy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy żurawinę (możemy ją lekko rozdrobnić choć całe owoce też dobrze smakują), krótko miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schładzamy godzinę w lodówce.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy kuli wielkości włoskiego orzecha, układamy je (w niewielkich odstępach) na blasze wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy łopatką. Ciastka pieczemy ok.12-15 minut, aż się delikatnie zrumienią. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Ciasteczka pełne marzeń! Jadłabym takie i jadła....
OdpowiedzUsuńzachęcam do zrobienia :)
UsuńPolenta kojarzy mi się wyłącznie z puree ziemniaczanym...
OdpowiedzUsuńno to może w końcu przestanie?! :)
Usuń