Obiecałam sobie ostatnio, że będę jadła więcej kasz. Przed Świętami kupiłam kuskus, kaszę jaglaną i bulgur. Po powrocie z Mazur postanowiłam szybko wcielić zamiar w życie - na pierwszy ogień poszła kasza jaglana. Zrobiłam pożywną sałatkę, którą chętnie będę brała na lunch do pracy.
Doszłam do wniosku, że kasze to to, czego absolutnie nie doceniałam i czego zdecydowanie brakowało w moim jadłospisie - oczekujcie więc większej ilości przepisów z wykorzystaniem tych sypkich produktów!
sałatka z kaszą jaglaną,
kurczakiem i awokado
(inspiracja: Pieprz czy Wanilia)
składniki:
(na 3 średnie porcje)
- 100 g kaszy jaglanej
- łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 świeżego dużego ogórka
- 5 sztuk pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki świeżego koperku
sos
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Kaszę gotujemy wg zaleceń producenta (zazwyczaj ok. 15 minut), odsączamy, wsypujemy do miski i łączymy z łyżką oliwy oraz solą. Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzamy i dodajemy do kaszy. Ogórka kroimy w kostkę, pomidory suszone w nieduże paski, awokado obieramy, pozbawiamy pestki, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i polewamy sokiem z cytryny. Koperek siekamy drobno. Wszystkie składniki dodajemy do kaszy. Składowe sosu mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji - całość dodajemy do sałatki, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze świeżo zmieloną solą oraz pieprzem.
Smacznego!
P.S. Wegetarianie mogą kurczaka z powodzeniem zastąpić tofu, twardą fetą lub serem kozim. Jako dodatek świetnie sprawdzą się też podprażone na suchej patelni pestki słonecznika.
Kasza jaglana, moja ulubiona! :) Zazwyczaj robię ją na słodko, muszę w końcu wypróbować jakiś wytrawny przepis ;) Ten wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńja z kolei chętnie spróbuję wersji na słodko - już od dawna mam chęć na Twoją tartę z kaszą i malinami! :)
UsuńOk, w końcu ją zrobiłam!!!! Od zamiaru do realizacji minęło trochę czasu i żałuję, że tak długo zwlekałam!!! Pominęłam ogórka, zapomniałam kupić, ale sałatka i tak wyszła perfekcyjna! Składniki idealnie się łączą, niebo! :)
UsuńCieszę się, że smakowała :) sama mam zamiar ją powtórzyć w tym tygodniu! ściskam
UsuńUwielbiam kaszę jaglaną pod różnymi postaciami. Ten przepis jest wspaniały!!!! Proszę o więcej!!
OdpowiedzUsuńJa od niedawna też jestem jej fanką. Żeby nie być gołosłownym, właśnie gotuje się jej kolejna porcja - jutro znów wezmę tą sałatkę do pracy! :)
UsuńSprawdzony patent na kasze jaglana - jest jeszcze lepsza jeśli przed ugotowaniem sparzy się ją wrzątkiem i odcedzi. Naprawde! Dopiero wtedy można poczuć prawdziwy smak kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuńooo, dzięki za radę! Na pewno wypróbuję ten sposób przy najbliższej okazji :)
Usuń