pasta z oliwkami i suszonymi pomidorami
składniki:
- 150g twarożku naturalnego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- 100g oliwek (najlepiej mieszanych, zielonych i czarnych)
- 50g suszonych pomidorów
- łyżeczka tymianku lub rozmarynu (najlepiej świeżego)
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Cebulę obieramy, kroimy w grubszą kostkę, szklimy na oliwie i studzimy. Oliwki oraz suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy twarożek z warzywami i oliwkami, doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Pastę schładzamy przed podaniem. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
cytrynowa pasta z wędzonego pstrąga
składniki:
- 150g twarożku naturalnego
- 200g wędzonego pstrąga
- sok z połowy cytryny
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanego koperku
- świeżo zielone sól i pieprz
1. Do miseczki wrzucamy rybę podzieloną na mniejsze kawałki, zalewamy ją sokiem z cytryny. Dodajemy twarożek oraz posiekany szczypiorek i koperek. Całość mieszamy widelcem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pastę schładzamy przed podaniem. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Smacznego!
A czy zamiast pstraga probowalas z makrela? Pozdrawiam. Czytelniczka.
OdpowiedzUsuńMakrelę lubię najbardziej rozdrobnioną z posiekaną cebulką i odrobiną oliwy oraz mnóstwem koperku! Nie próbowałam jej z twarożkiem, ale może kiedyś jeszcze sprawdzę jak smakuje w tym połączeniu :)
UsuńJa juz sprobowalam i polecam
Usuńdobrze wiedzieć! :)
Usuń