A dziś
prezentuję faszerowaną dynię i to całą, bo czemuż by nie? Farsz powstał dość
spontanicznie i znacząco nie odbiega od klasycznych nadzień - mięso, sos
pomidorowy i trochę warzyw. Celowo zrezygnowałam z ryżu, bo sama dynia wydała
mi się wystarczająco sycąca, ale każdy może skomponować własną wersję, według
upodobań. Dla mnie dynia okazała się równie wdzięczna do faszerowania jak
papryka czy cukinia i choć jej wydrążenie nie należy do najłatwiejszych, bije
inne warzywa na głowę soczystym kolorem i ciekawym wyglądem. Radzę korzystać z
jej dobrodziejstw, póki jest dostępna!
dynia faszerowana
dynia faszerowana
składniki:
(na 3-4
porcje)
-
niewielka dynia
- 500g
mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki
czosnku
-
pomidory w puszce (najlepiej całe) lub mały słoiczek przecieru pomidorowego
- zioła:
np.oregano, rozmaryn, tymianek
- świeżo
zmielone sól i pieprz
- chili
(opcjonalnie)
- oliwa
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię myjemy, odkrajamy jej wierzch i
wydrążamy miąższ tak, żeby dynia miała stosunkowo cienkie ścianki - część
wnętrza warzywa (tą z włóknami) wyrzucamy, pestki możemy zachować do uprażenia,
natomiast resztę miąższu kroimy w drobną kostkę.
2. Na
patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem. Do zrumienionych warzyw dodajemy mięso i smażymy, aż się
zetnie. Do farszu dorzucamy pomidory, pokrojoną dynię oraz zioła,
doprawiamy solą i pieprzem. Lubiącym ostrzejsze smaki polecam dodanie odrobiny
chili.
3. Dynię
nadziewamy powstałym farszem, przykrywamy wierzchnim kawałkiem i kładziemy na
blasze (najlepiej ją zabezpieczyć matą lub postawić warzywo w jakimś płaskim
naczyniu żaroodpornym, bo może puścić odrobinę soków) - pieczemy ok.60 minut, aż warzywo zmięknie. Podajemy na
gorąco.
Smacznego!
Nie przyszlo mi do glowy ze mozna to tak zrobic. Naprawde dobry pomysl, do sprobowania jak najszybciej.
OdpowiedzUsuńmi też dopiero w tym roku zaświtała myśl, że dynię można faszerować - pewnie jeszcze kiedyś wrócę do tego przepisu!
UsuńRzeczywiście, fajne naczynie z tej dyni!!! A i wsad ekstra!!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńgenialny pomysł na dynię! :)
OdpowiedzUsuńwydawał mi się mało odkrywczy, ale chyba faktycznie nie jest aż taki oczywisty ;) radzę w sezonie wypróbować!
Usuń